Beyin sağlığınız için sevdiklerinizle zaman geçirin

Beyin sağlığınız için sevdiklerinizle zaman geçirin

Beyin sağlığını korumak için yalnızlık ve izolasyondan kaçınmak gerektiğini söyleyen uzmanlar, aileyle ve sosyal çevreyle iyi vakit geçirmek, nörolojik ve psikiyatrik hastalıklardan korunmak için en iyi yöntemler olduğunu söyledi.

Dünya Nöroloji Federasyonu tarafından 22 Temmuz Dünya Beyin Günü olarak kabul ediliyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin, Dünya Beyin Günü öncesinde, beyin sağlığını korumak için yapılması gerekenlere dikkat  çekti. Beyin sağlığı ve sosyal hayat arasında önemli bir ilişki bulunduğunu belirten Dr. Metin, şunları söyledi: 

“Bu ilişkinin doğru olduğunu, birçok hastalık durumunda sosyal yaşamın bozulmasından anlayabiliriz. Sık gördüğümüz beyin hastalıkları, psikolojik ve nörolojik olarak ayrılabilir. Hem psikolojik hem de nörolojik rahatsızlıklar sosyal yaşam üzerinde olumsuz etkiler gösterebilir. Psikolojik rahatsızlıklardan örnek verirsek uzun süre kaldırabileceğimizden fazla strese maruz kalmak kişiyi alıngan, kırılgan ve sinirli yapabilir. Bu durumda aile ve sosyal yaşamda ilişkileri bozabilir. Nörolojik hastalıklar da sosyal yaşamı bozabilir. Birçok nörolojik bozuklukta dikkat, konsantrasyon, bellek gibi bilişsel yetilerde zayıflama görülür. Alzheimer hastalığı gibi bunamalar belleği bozarak hastanın ailesi ve çevresiyle iletişim becerisini zayıflatır. Sonuçta hastalarda sosyal izolasyon yani geri çekilme durumu görülür. Sosyal izolasyon ve yalnızlık da bunamanın şiddetini daha fazla artırarak bir kısır döngü oluşturur.” 

“NEGATİF UYARANLARDAN KAÇINILMALI”

Sosyal ilişkilerin güçlü olması, bireyin arkadaşlarının olması, aile ve çevreyle kurulan ilişkilerin de beyin sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu ifade eden Doç. Metin, “Beynimiz uyarana bağımlı bir organdır. Sağlığını koruması için beynimiz sürekli uyaran almalıdır. Ancak bu uyaranların niteliği de önemlidir. Negatif uyaranlar, yoğun stres, bozuk ilişkiler insanların depresyona girmesine neden olur. Depresyon da beyin sağlığını negatif etkiler. Dikkat ve konsantrasyon gibi yetiler yoğun stres yaşayan bireylerde zayıftır” uyarısında bulundu. 

“BEYİN SAĞLIĞI İÇİN YALNIZLIKTAN KAÇININ”

Bunaması olmayan bireylerin de “sosyal beyinlerini” çalıştırmak için yeterli uyaran almaya özel önem göstermesi gerektiğini belirten Dr. Barış Metin, “Beyin sağlığı için yalnızlık ve izolasyondan kaçınmak gerekir. Aileyle ve çevreyle vakit geçirmek, bizi nörolojik ve psikiyatrik hastalıklardan koruyan bir faktördür. Son yıllarda sosyal medyanın yaygınlaşması, kişilerin aile ve arkadaş ilişkilerin bozulup sosyal temasın “sanal” ortamlara kaymasına neden oldu. Sanal sosyal temas, asla gerçek sosyal temasın yerini tutmaz. Bunun en nemli nedeni gerçek sosyal temasın empati, dokunma, ses, görüntü gibi birçok duyu ve beceriyi kapsayacak şekilde çok boyutlu olmasıdır. Sosyal medyada aşırı zaman geçirme kişinin asıl sosyal yaşamını bozarak aslında bir sosyal izolasyon ortamı yaratmaktadır” dedi.

Hakkında Sevil Kılıç

Dr. Sevil Kılıç, Düzce’ de doğdu. Orta okul ve liseyi İstanbul Erenköy Kız Lisesi’nde okudu. İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi‘nden mezun oldu. Aynı fakültede Anesteziyoloji ve Reonimasyon A.B.D.’de ihtisas yaptı. Biofrekans yöntemiyle 2005 yılında tanıştı. O tarihten beri aktif olarak Biofrekans yöntemiyle çalışıyor ve bu metod ile çalıştığı için bir hekim olarak kendisini ve hastalarını çok şanslı görüyor.

Buraya da bakınız

Türklerde kas ve eklem ağrılarının nedeni ortaya çıktı

Uluslararası Turkish Journal of Medical Science isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmayı paylaşan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Muharrem Çidem, 14 bin 925 hasta üzerinde gerçekleştirilen araştırma sonucuna göre, bu hastaların 11 bin 29'unda D vitamini eksikliğinin tespit edildiğini söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir