Adım adım sağlık…

Günde 8 saatten fazla oturuyorsanız, oturarak çalışıyorsanız orta seviyede egzersiz ve en az bir saat tempolu yürüyüş yapmanız gerekiyor. Yapılan araştırmalar yürüyüşün birçok hastalığa karşı koruduğunu; mutlu hissettirdiğini, çalışmada verimi artırdığını ortaya koyuyor.

EGZERSİZ YAPMADAN TÜM GÜN OTURMAK SİGARA KADAR TEHLİKELİ
ABD, Batı Avrupa ve Avustralya’da yapılan, 45 yaş üstü bir milyondan fazla kişinin katıldığı 13 farklı çalışmayı inceleyen araştırmacılar, 60 ila 75 dakika süreyle yapılan fiziksel aktivitenin, 8 saatten fazla oturmanın yol açtığı yüksek ölüm riskini ortadan kaldırdığını belirledi. Uzun süre oturmanın, insülin seviyesini yükselttiği ve metabolizmayı yavaşlattığı için diyabet ve kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok rahatsızlık riskini artırdığı vurgulandı. Bütün gün egzersiz yapmadan oturmanın obezite ve sigara kadar tehlikeli olduğu belirtildi.

“8 BİN ADIM İDEAL”
Harvard Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmada, sıklıkla tavsiye edilen 10 bin adımın ‘aşırılık’ olduğu; günde sadece 4 bin 400 adım atmanın ciddi hastalıklara karşı korunmak için yeterli olabileceği iddia edildi,, sağlıklı kişilerin ise 8 bin adım atmasının yararlı olacağı vurgulandı.

ARAŞTIRMA: Günde 15 dakika fazla yürümek hem sağlığa hem de ekonomiye faydalı
Fiziksel aktivitenin faydalarını araştıran bir çalışma, günlük egzersiz yapmanın dünya ekonomisi açısından da kayda değer sonuçlar yaratabileceğini ortaya koydu. Buna göre çalışanların bir yıl boyunca Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği egzersiz rehberine uygun hareket etmesi hem ulusal hem de küresel ekonomiyi olumlu etkileyebilir. Araştırmaya göre 18-64 yaşları arasındaki bütün yetişkinlerin her gün 15 dakika fazla yürümesi, bir kilometre boyunca koşması, yüzmesi ya da bunlara denk gelen başka bir egzersiz yapması dünya ekonomik üretimini her yıl 100 milyar dolar arttırabilir. Doktor Sevil Kılıç da hastalarına hem mental hem de fiziki sağlık için yürümeyi önermekte; yürüyüşün bazı hastalıkların ilerleyişini durdurduğunu; olası bazı hastalıkları da önlediğini vurgulamaktadır.

SAĞLIKLI İNSAN VERİMLİ OLUYOR
Araştırma kapsamında 2018 yılında yedi ülkeden 120 bin kişinin katıldığı çalışma incelendi. Çalışma, ekonomik açıdan yaşanan olumlu etkinin ana kaynağı olarak fiziksel aktiviteye vurgu yapıyor. Kişinin fiziksel açıdan hareketli bir yaşam tarzı benimsemesi daha sağlıklı olmasına ve ortalama yaşam beklentisinin artmasına öncülük ediyor. Yalnızca hastalık nedeniyle alınan izinlerin azalması bile verimliliği arttırıyor. Dünya Sağlık Örgütü yetişkinlerin haftada en az 150 dakika ortalama hızda, 75 dakika ise daha enerjik şekilde egzersiz yapmasını tavsiye ediyor. Geçen yıl yapılan başka bir araştırmada Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yetişkinlerin yüzde 40’ı, İngiltere’dekilerin yüzde 36’sı, Çin’dekilerin ise yüzde 14’ünün sağlıklı kalabilmek için yeterli düzeyde hareket etmediğini ortaya koydu.

PEKİ NE ZAMAN YÜRÜMELİ?

Uzmanlar yürüyüşün, hafif bir yemekten en az iki saat sonra yapılması gerektiği kanısında. Yürüyüşler için ince tabanlı ve makosen ayakkabılar tercih edilmeli, eğer yürüyüşler açık alanda yapılacaksa sabah erken saatler seçilmeli. Çok sıcak havalarda yürüyüş yapmak ve bir sıkıntı hissedildiğinde yine de yürüyüşe devam etmek yanlış. Yürüyüşte su kaybı olacağı için ara ara ılık su tüketilmelidir.

YÜRÜYÜŞÜN FAYDALARI NELER?

– Uykusuzluğu azaltır
– Sindirimi kolaylaştırır
– Kan basıncını düzenler
– Yorgunluk hissini engeller
– Solunum kapasitesini artırır
– Kemiklerin sertleşmesini ve kuvvetlenmesini sağlar
– Vücutta doğal keyif verici hormonların (Endorfin) salımını sağlar
– Eklem ve kasların esnekliğini artırarak, bel ve boyun ağrılarını hafifletir
– Beyine oksijen sağlanmasını artırarak, zihinsel keskinlik ve yaratıcı düşünce potansiyelini yükseltir
– HDL/LDL (İyi huylukötü huylu kolesterol) dengesini düzenler. Kan yağlarının (Trigliserid) düzeyini düşürür.

TOPLU YÜRÜYÜŞ PLANI YAPMADAN ŞUNLARI GÖZDEN GEÇİRİN:
1. Düzenlenen yürüyüş toplumdaki tüm insanların (aileler, engelliler, yaşlılar vb.) katılabileceği bir etkinlik olmalıdır.
2. Ana rota 12 km den fazla ve zorlayıcı/yorucu olmamalıdır.
3. Birbirinden farklı rotalar önerilerek; faklı fiziksel uygunlukları olan katılımcıların etkinliğe dahil edilmesi sağlanmalıdır.
4. Yürüyüş rotası sakatlanmaya neden olacak riskler içermemelidir.
5. Emniyet ve Güvenlik dikkate alınmalıdır.
6. Hava koşullarına göre yürüyüş programları için gerekli önlemler alınmalıdır.

Hakkında Sevil Kılıç

Dr. Sevil Kılıç, Düzce’ de doğdu. Orta okul ve liseyi İstanbul Erenköy Kız Lisesi’nde okudu. İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi‘nden mezun oldu. Aynı fakültede Anesteziyoloji ve Reonimasyon A.B.D.’de ihtisas yaptı. Biofrekans yöntemiyle 2005 yılında tanıştı. O tarihten beri aktif olarak Biofrekans yöntemiyle çalışıyor ve bu metod ile çalıştığı için bir hekim olarak kendisini ve hastalarını çok şanslı görüyor.

Buraya da bakınız

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için ipuçları

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için ipuçları

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için ipuçları sıraladık. Dr. Sevil Kılıç Biofrekans Tedavi Merkezi olarak herkese sağlıklı bir ömür diliyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir